skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 2-3 org kot )
- 1 ekor ayam - direbus
- Sup Bunjut ADABI
- B.merah, b.putih, halia - ditumis
- Nasi impit ADABI - rebus je yg plastik
- Suhun - digoreng
- [Hiasan]
- Bawang goreng
- Daun Bawang
- Daun Sup
- [Bahan kicap]
- 20 batang cili padi
- 2 ulas b.putih
- 1/2 cawan kicap manis
Cara-cara
- Buka sup bunjut dan kisar/tumbuk isinya. Utk memberikan lebih rasa. Kalau tak suka tak payah le bukak tp nanti rase cam kuah sup ayam je.
- Tumis b.merah, b.putih, halia sehingga kuning dan naik bau. Kemudian masukkan le air rebusan/stok ayam yg direbus tadi. Kalau suka masukkan kentang dan tetulang ayam. Kuah soto siap. *Jangan lupa masukkan sup bunjut yg telah ditumbuk td.
- Ayam yg direbus td, digoreng dgn sedikit gaulan kunyit/garam.
- Selepas goreng, carikkan ayam mcm gambar di atas. Ayam carik siap.
- Untuk kicap pula, kisar semua bahan kicap dan ratakan.
- Untuk resipi bergedil pula, sila rujuk resepi bergedil ye.
- Lastly, tuangkanlah kuah ke atas nasi impit, suhun yang telah digoreng dengan bergedilnya.
- Dan hiaslah soto dengan carikkan ayam diatasnye bersama-sama bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan