Iklan Mangga

Iklan Nuffnang

Isnin, 6 September 2010

22 Ramadhan: Ayam Percik Nenek Afy

Bahan-bahan

1 ekor ayam yang di buang kulit (potong 4 dan kelarkan sikit) dilumur dengan sedikit garam dan kenyit serbuk. perap 1/2 jam.
200ml santan pekat
4 ulas bawang merah*
2 batang serai*
1/2 inci halia*
1 sudu besar cili giling
1 sudu teh asam jawa (jangan bancuh ngan air)
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
perasa

Cara-cara

tumbuk bahan* hingga lumat. satukan bahan kisar, santan cili, asam jawa, gula, garam dan perasa. Panggang ayam hingga masak. kalau kita tak buang kulit ayam nanti ayam jadi hitam. kalau tak caya, try le..tuang kuah tadi atas ayam panggang. tuang sikit2. pusing belah satu lagi, tuang pulak sikit. ulang sampai habis kuah tadi. biarkan hingga ayam nampak berkilat dan masak. seeloknya guna dapur arang. baru ada umph!! waktu kita nak tuang kuah tu, pastikan arang dah tinggal bara je. kalau api kuat lagi nanti hangus sebab kuah tu manis sikit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan