Iklan Mangga

Iklan Nuffnang

Sabtu, 28 Ogos 2010

4 Ramadhan: Nasi Ayam Hentam Saja lah


bahan
1 ekor ayam
4 litre air (pakai banyak air sbb kuah sup tu nak guna banyak)
3 kiub pati ayam maggie halia sebesar ibu jari kaki - tumbuk

Cara memasak:
ayam dipotong 4. masukkan ayam, air, kiub pati ayam dan halia. masak hingga mendidih ( ayam masak). keluarkan ayam dan toskan. perap ayam dengan kicap dan sedikit gula. goreng ayam dlm minyak yg banyak. air rebusan ayam digunakan untuk sup dan masak nasi. untuk sup tambahkan sedikit garam dan perasa.

bahan2 utk nasi:
4 pot beras (ni ikut la nak hidang utk brapa org). 1 helai daun pandan
sup yg telah dimasak tadi (amik halianya sekali)

cara memasak:
basuh dulu beras tu… tos kan. masukkan dlm periuk. masukkan daun pandan dan sup. masak

bahan2 utk cili:
10 biji cili merah masak (buang biji sikit2)
3 ulas bawang putih
air sup td
1 biji tomato gula dan garam

blend semua

bahan2 utk kicap:
1 cawan kicap
sedikit sup
garam

campur semuanya

sayur2:
salad
timun
tomato

bila nak makan nanti, masukkan sedikit bawang goreng, daun sup, daun bawang dan salad yang dipotong halus ke dalam sup. memang sedap. tak muak bila di makan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan