bahan
1 ekor ayam
4 litre air (pakai banyak air sbb kuah sup tu nak guna banyak)
3 kiub pati ayam maggie halia sebesar ibu jari kaki - tumbukCara memasak:
ayam dipotong 4. masukkan ayam, air, kiub pati ayam dan halia. masak hingga mendidih ( ayam masak). keluarkan ayam dan toskan. perap ayam dengan kicap dan sedikit gula. goreng ayam dlm minyak yg banyak. air rebusan ayam digunakan untuk sup dan masak nasi. untuk sup tambahkan sedikit garam dan perasa.
bahan2 utk nasi:
4 pot beras (ni ikut la nak hidang utk brapa org). 1 helai daun pandan
sup yg telah dimasak tadi (amik halianya sekali)cara memasak:
basuh dulu beras tu… tos kan. masukkan dlm periuk. masukkan daun pandan dan sup. masak
bahan2 utk cili:
10 biji cili merah masak (buang biji sikit2)
3 ulas bawang putih
air sup td
1 biji tomato gula dan garamblend semua
bahan2 utk kicap:
1 cawan kicap
sedikit sup
garamcampur semuanya
sayur2:
salad
timun
tomatobila nak makan nanti, masukkan sedikit bawang goreng, daun sup, daun bawang dan salad yang dipotong halus ke dalam sup. memang sedap. tak muak bila di makan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan