Rabu, 15 September 2010
25 Ramadhan: Ketupat Palas
Practice untuk raya nanti..
Bahan2
1 kg beras pulut susu ( pulut biasa pun ok)
200 g santan pekat
2 sudu besar garam
2 sudu besar gula (kalau tak nak letak pun boleh)
3 pelepah dauh palas (di buka dan digulung- tulang daun di bahagian dalam gulungan)
cara
beras pulut direndam semalaman.
toskan dan kukus hingga betul2 masak. Campurkan santan dan garam . kacau hingga garam larut. santan akan betul2 masin. masukkan pulut yang masih panas kedalam bekas tuang santan sikit2 beselang dengan gula. kacau hingga pulut berminyak. bungkus dlm daun palas. simpul dan potong lebihan daun. susun lebihan daun tadi dalam periuk (untuk mengelakkan ketupat hangus) . masukkan ketupat. masukkan air separuh drpd katupat. rebus hingga air kering.
akak suka kalau ketupat tadi di buang daunnya dan di goreng pulak sebelum makan. Mak akak suka masukkan jagung atau kacang merah kat dalam ketupat ni. sedap jugak..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan