Bahan-bahan
1.2 liter air beras (simpan air yang kita cuci beras tu)
1/2 cawan isi ayam
6 ekor sotong
7 ekor udang
5 batang serai -dititik
4 batang daun limau purut
1/2 batang saderi - dipotong
1 inci lengkuas-diketuk
3 ulas bwg putih -diketuk
3 ulas bwg putih -diketuk
1 hiris halia
2 biji tomato dibelah 4
1/2 batang carrot -dipotong
1 biji bawang besar holland -dibelah 8
1 sudu besar garam
1/2 sudu besar gula
2 biji limau nipis (perah airnya)
1 sudu teh kicap sotong
4 biji cili api -diketuk
hiasan
daun ketumbar -dipotong halus
Cara-cara
1) Didihkan air. Masukkan serai dan ayam.
2) Masukkan udang dan sotong .Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
3) Akhir sekali tutup api dan masukkan air perahan limau nipis. tabur daun ketumbar. Sedia dihidangkan.
2 biji tomato dibelah 4
1/2 batang carrot -dipotong
1 biji bawang besar holland -dibelah 8
1 sudu besar garam
1/2 sudu besar gula
2 biji limau nipis (perah airnya)
1 sudu teh kicap sotong
4 biji cili api -diketuk
hiasan
daun ketumbar -dipotong halus
Cara-cara
1) Didihkan air. Masukkan serai dan ayam.
2) Masukkan udang dan sotong .Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
3) Akhir sekali tutup api dan masukkan air perahan limau nipis. tabur daun ketumbar. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan